Tips

Op de meeste campers zitten er 2 accu’s (soms meer), achter in het woongedeelte bevindt zich de huishoud accu, meestal onder de stoel voor in de cabine, soms achter onder het bed of in de vloer (dubbele bodem). Een accu welke helemaal leeg is kan soms niet via de acculader in de camper worden opgeladen. Dan moet men om de accu’s weer op niveau te krijgen een externe lader gebruiken. De accu wordt geladen tijdens het rijden of wanneer u aan het 220V staat. Koppel in de winter een accu af of zet hem aan de lader, een accu zonder spanning zal bevriezen en is dan kapot.

In een camper zitten meestal 2 watertanks schoon en vuil. De schone watertank zit in de camper, de vuile zit onder de camper. Spoel de schoon watertank door aan het begin van het seizoen of gebruik een speciale reiniger.

Indien het water onder de camper eruit stroomt check dan de vorst beveiliging deze knop bevindt zich bij de combi boiler (verwarming ketel) deze knop kunt u omhoogtrekken dan sluit deze beveiliging en zal het water in de boiler blijven zitten. Dit is namelijk ter beveiliging van het kapotvriezen van de boiler. Soms kan de beveiliging aanslaan als de accuspanning onder de 11v komt.

Eigenlijk alles binnen in de camper werkt op 12 volt, via de accu’s, indien u 220 volt wilt gebruiken moet u de camper aan het 220 v aansluiten. Stel regel is dat u gemiddeld 3 dagen zonder bijladen de accu’s kunt gebruiken. Via zonnepanelen kunt u de capaciteit van de accu verhogen, dit is geen hoofd lading maar bij lading.

Het gas in de camper wordt gebruikt om te koken verwarmen en te koelen (koelkast). De meeste campers hebben gasflessen, in de winter gebruikt u ongeveer 1 fles per week, in de zomer zonder gebruik van kachel kunt u weken met een gasfles doen. De koelkast kan ook op gas werken, dit is bedoeld op plekken waar geen stroom is dus bij wildkamperen kan de koelkast op gas. Soms start de kachel of boiler niet ineens op, dat kan door lucht in de leiding, probeer het enige malen, lukt dit niet controleer of de accu meer dan 12 volt heeft en of de gasdruk voldoende is.

Check voor de rit het motor oliepeil, alsmede koelvloeistof etc. een te hoog oliepeil kan schade aan uw motor geven, een te lage ook. Kijkt u ook even waar de zekeringen van uw camper zitten. Of er een reservewiel is waar de krik ligt, sommige modellen hebben trouwens soms geen reservewiel.

Een camper wordt waterdicht gemaakt via kit, kit heeft helaas niet het eeuwige leven. Vroeg of laat wordt de camperaar geconfronteerd met lekkage. Indien u lekkage bijvoorbeeld aan een dakraam ontdekt, kit deze niet alleen af maar demonteer het dakluik, ontvetten en daarna met goede kit afkitten. Het beste is een vakkundig iemand ernaar te laten kijken.

Draai een luifel nooit helemaal uit zonder ondersteuning, als u de luifel uitdraait zet zet de poten uit en draai dan verder. Zet uw luifel goed vast aan de grond, zodat deze niet kapot waait met de wind.

Kijk altijd naar het maximum gewicht van de fietsen drager, meestal is dit 50 kg, weeg uw fietsen indien u het niet zeker weet!

Goed voorbereid op reis met Taekema Campers